Kako spremiti auto za zimu

Važno je da detaljno prekontrolišete svoj auto, bar dva puta godišnje. Bez obzira da li se radi o novijem ili starijem automobilu, ne uzimajte stvari zdravo za gotovo. Dati majstoru da proveri bitne delove kao što su osigurači, svećice, kablovi, creva, antifriz, akumulator i drugo, uvek je dobra ideja. Istraživanja su pokazala da akumulatori mogu da izgube i do jednu trećinu svoje snage zbog niskih temperatura. Ako su vam pri tom i kontakti oksidirali, eto šanse za neprijatni scenario koji već pomenuh.

Proverite nivo svih tečnosti i dopunite ukoliko je potrebno. Ovo naročito važi za tečnost za pranje šoferšajbne koju ćete u narednom periodu koristiti obilno. Ona mora da odgovara i ne mrzne na zimskim temperaturama pa se postarajte za to. Pazite na motorno ulje, jer upravo najveći broj oštećenja nastaje prilikom hladnog starta, tako da obezbedite dovoljnu količinu odgovarajućeg ulja koje će štiti motor od samog trenutka kad okrenete ključ.

Gume redovno kontrolišite: proveravajte pritisak u gumama, dubinu šare, da li su oštećene i da li se ravnomerno habaju. Lišće, bare, sneg i bljuzgavica mogu da sakriju rupe na putu i oštre predmete, pa je bitno da tokom jeseni i zime češće kontrolišete svoje gume kako biste na vreme uočili oštećenja.

U automobilu uvek držite rezervne osigurače i sijalice, a dobro je da imate i neko ćebe, jaknu i baterijsku lampu, za slučaj da se negde zaglavite.

Gorivo je skupo, ali izbegavajte da zimi vozite blizu rezerve. Jeste da ovo možda zvuči kao otkrivanje tople vode, ali zimi se lako desi da se zaglavite u špicu ili potpuno neplanirano, a takva situacija zna da isisa veće količine goriva. Zima zna da bude nepredvidljiva, te nikad ne znate koliko dugo može vaše putovanje kolima da traje.